Odštampajte ovu stranicu

О нама

logoSSG

Савез српских гуслара је наставио континуитет постојања Савеза гуслара Југославије, основаног пре 38 године. Од тада до данас одржано је 32 Савезних и 4 свесрпска фестивала. Распадом СФРЈ, а касније Србије и Црне Горе, дошло је до прилагођавања Савеза гуслара новом прекомпоновању државних закона, па је Савез почео да функционише под новим називом: „Савез српских гуслара Србије, Црне Горе и Републике Српске“.

Овај Савез је такође функционисао под овим називом до распада Савезне државе, Србија и Црна Гора 2006. године. До тада је Савез гуслара Републике Српске “шлепан“ у оквиру нормативних закона Савеза гуслара Србије и Црне Горе, као трећи Савез, ван законских норми, обзиром да је да је Босна и Херцеговина већ била међународно призната, а Република Српска је само саставни део те државе.

Распадом и ове државне заједнице опет смо били принуђени да своја нормативна акта прилагодимо законским нормама и да омогућимо свим српским гусларима такмичење у оквиру јединственог Савеза.

Зато је и произашла идеја о формирању националног Савеза српских гуслара у Обреновцу 2006. године.
Овим чином оснивања националног Савеза, добили смо несметану могућност, не само да окупимо српске гусларе у јединствену организацију, већ и да организујемо несметано манифестације било где ван Србије где има Срба.

Напомена:

У Црној Гори постоје два Савеза гуслара: Савез гуслара „Душаново царство“, који је члан Савеза српских гуслара и Савез гуслара Црне Горе који није члан овог Савеза.

Ова чињеница нам није мила, али такво је стање, не нашом вољом. Савез српских гуслара је на својој оснивачкој Скупштини у Обреновцу донио одлуку, да Савез гуслара Црне Горе или било који други Савез гуслара, може постати наш члан, оног момента кад прихвати нормативна акта Савеза српских гуслара.

Дакле, Савез српских гуслара постоји од 2006. године. Наша идеја је да и даље учвршћујемо позицију Савеза српских гуслара, јачамо и радимо на заштити гусала као српског бренда.

Председник Савез српских гуслара
Радослав Војиновић