...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”

Карађорђе Петровић

ДГ Први српски устанак Аранђеловац

ДГ „Први српски устанак“ Аранђеловац

Председник: Момчило Ћалисан; +381 64 008 41 41; +381 34 714 888; гуслар
Секретар:
Мирјана Јаниш; +381 63 763 60 25; маил: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели ;

Душан Важић; +381 34 714 741; гуслар
Голуб Ђекић; +381 34 726 612; гуслар
Добрица Ђаловић; +381 34 537 491; гуслар

СКУПШТИНА

ИЗВРШНИ ОДБОР

НАДЗОРНИ ОДБОР

Секретар Друштва:

Гусларско друштво „Први српски устанак“ из Аранђеловца основано 08.01.2008. године у Аранђеловцу са статутом и печатом одржава састанке у месној заједници сваке недеље у 18ч. Од ове године обучавају се и чланови друштва, и новопридошли чланови на свирању и певању уз гусле. Обуку врши Вукашин Вуковић, гуслар и уметник резбар гуслара и икона чије ћемо прилоге доставити. Друштво активно сарађује са Савезом бораца општине и протекле и ове године на заједничким путовањима и обележјима значајних датума наше историје посетило многа места наше земље као што су споменик Петру Бојевићу у Новој Вароши, споменик страдалих жртава Првог светског рата (Колубарска битка) спомен борцима Другог светског рата, дочек Бадњег дана и Српске Нове године и Св. Сабе у цркви Св. Михаила у Аранђеловцу,прослава Сретења, државног празника наше земље, у месној заједници Орашац.

На свим овим прославама чланови нашег друштва учествују прилозима певања и свирања уз гусле, рецитовањем и читањем песама, епиграма, дајући и прилоге из наше традиције и старине песама, причама, поукама. Активни чланови друштва су: Ћаласан Момчило, председник друштва, Вукашин Вуковић, Голуб Ђекић, Вучић Ђекић, Обрадовић Марко, Мирјана Јанис, секретар друштва, и др.

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Календар дешавања

Савез српских гуслара

Савез гуслара Душаново царство

Савез гуслара Републике Српске

Удружење гуслара Војводине

Савез гуслара Србије

Лист Гусле

Манифестације

Епска читанка - гусларске песме

О гуслама

Е-мејл листа

Епска читанка