“ Ја сам се у писању књига највише о томе старао да би народ српски уз њих себе познао, и да би код другијех народа познат постао.”

Вук Стефановић Караџић

Активности савеза


ПЕРИОД  ЈАНУАР - АПРИЛ 2011.

13.јануара 2011. године

У Вишеграду је одржано 6. Сарајевско вече. Програмом је предвиђено, осим гуслара Вукана Ђуке и Владисава Јововића и извођење мушке и женске певачке групе из Источног Сарајева и Бијељине.

Вредни организатори, Ратко Маунага и Бошко Милишић, су после церемонијалног дела обезбедили народну музику и велико народно весеље.

11.фебруар 2011. године

На Сокоцу у препуној дворани Дома културе је одржан 16. Сабор гуслара „Романијо, горо од јунака“ у организацији Савеза гуслара РС и гусларског друштва „Романија“ са Сокоца.

На овој културно-уметничкој манифестацији која је ревијалног карактера, а има за циљ његовање и очување традиције гусала и епске поезије на овим просторима, наступило 40 гуслара. Поред гуслара публици су се представили Јована Ујић из Рогатице у извођењу духовних песама, песник Миланко Боровчанин са Сокоца и мушка певачка група са Сокоца.

Организатор је обезбедио пехар и диплому за победника који добије највише гласова од публике, а то је био Вукан Ђука из гусларског друштва „Филип Вишњић“ из Бијељине. Вриедно признање, плакета у кутији су добили друштво“Романија“ за допринос у организацији и Миленко Дивљан за допринос развоја гусларства у РС.

Манифестацију су пропратили медији РТ РС, РТВ Источно Сарајево, ТВ ОСМ Пале, радио ОСМ, радио Романија, новине Блиц, Глас Српске и др.

19.фебруар 2011. године

Прва редовна седница Скупштине Савеза гуслара Републике Српске је одржана у Невесињу. Седницом је председавао председник, мр Момчило Голијанин и од 15 чланова Скупштине њих 12 је било присутно, стим да су 3 члана били оправдано одсутни.
Донесене су јако битне и конструктивне одлуке,  а у циљу побољшања рада и активности савеза у наредном периоду.

20.март 2011. године

Одржана седница Извршног одбора и Скупштине Савеза српских гуслара Србије, Републике Српске и Црне Горе у Обреновцу. На седници учествовали чланови Извршног одбора из РС, чланови Скупштине, председник и секретар Савеза.


27.март 2011. године

14. Сабор гуслара Херцеговине у Билећи.

01. април 2011. године

Учешће Савеза на хуманитарној гусларској вечери коју организује  ГД "Филип Вишњић" Источно Сарајево за поплављено подручје Ново Горажде.

30. априла 2011. године

Савез гуслара РС организује велико хуманитарно гусларско вече у Рогатици за поплављена подручја.

Календар дешавања

Савез српских гуслара

Савез гуслара Душаново царство

Савез гуслара Републике Српске

Удружење гуслара Војводине

Савез гуслара Србије

Лист Гусле

Манифестације

Епска читанка - гусларске песме

О гуслама

Е-мејл листа

Епска читанка