„Ђе се гусле у кући не чују, ту је мртва и кућа и људи.“
“Без муке се пјесма не испоја, без муке се сабља не сакова! Јунаштво је цар зла свакојега, а и пиће најслађе душевно, којијем се пјане покољења. Благо томе ко довијека живи, имао се рашта и родити!”


Петар II Петровић Његош

Лист Гусле

Поштовани,

Лист „Гусле“, су једино издање који се на научно-популарни начин бави нашим најстаријим традиционалним инструментом и укупном проблематиком везаном за овај вид националног стваралаштва, али и другим бројним, занимљивим и образовним темама из нашеисторије, традиције, духовности, књижевности, етнологије, етномузикологије, уметности и сл.

Стручни савет и редакција листа „Гусле“ окипљају неке од највећих академских и духовних ауторитета у Срба,високе интелектуалце који својим стручним текстовима у нашем листу желе да допринесу очувању аутентичних, традиционалних вредности нашег народа, али и да кроз њих поуче и васпитају младе генерације Срба.

Циљ нам је очување културног идентитета нашег народа неуморним подсећањем на најлепше и најквалитетније садржаје поникле у том народу кроз векове,као самосвојни плод његовог сопственог знања, умећа, смисла за лепо и племенито. Из овакве замисли проистиче слоган листа „Гусле - Са Србима кроз  векове“, јер је идеја да на овакав начин покажемо нит једног историјски дугог и непрекинутог трајања, која је најбољи правац за кретање у будућност.

Лист ће бити штампан на луксузном папиру и у колору, како и доликује тематици, садржају и квалитетним илустрацијама које планирамо да у њега уврстимо.
Оваква врста часописа завређује да се појави као месечник, на радост оних људи који се баве научним темама из наведених области и читалаца које овакав садржај часописа интересује.
Савез гуслара Србије као оснивач, ради на чисто аматерској основи већ 2о година и живи од милостиње људи који разумеју нашу проблематику и ентузијаста који носе све на плећима, само захваљујући томе што желе да спасу од заборава нешто што нас чини народом, а то је традиција и култура, кроз коју се виде све вредности једног народа.

Лист „Гусле“ са којим смо конкурисали за улазак у секцију за науку и културу при УНЕСКО, за који смо добили усмене похвале на смотри светског фолклора у Грчкој 2оо6 године. Била би заиста штета да овај часопис не излази пуним капацитетом како је замишљено.
Ваше разумевање и помоћ је од пресудног значаја да наша замисао постане стварност у овим тешким временима, а пре свега и изнад свега, на корист и сваку другу добробит нашем народу.
Унапред захвалан испред чланова стручног савета и редакције јединственог чувара српске традицвије, листа „Гусле“,
                                                            

Главни и одговорни уредник
Жељко Чуровић

pdfПреузмите фајл у ПДФ формату112.61 KB

zeljko curovicЖЕЉКО ЧУРОВИЋ
Уредник листа Гусле

Датум и место рођења: 14.05.1960. Бјело Поље
Адреса: Жељежничка бр.1, Обреновац, Београд

Писац и публициста, Уредник листа „Гусле“, Носилац звања „Народни гуслар“, Професор физичке културе, мајстор и професионални тренер каратеа.
Објавио до сада 4 књиге: „Деведесет три дана од Дрине до Мојковца“(историографија), издата 1989 године, у тиражу од 5 000 примерака, „Опомена“ (политичка анализа дешавања у српском народу) издата 2оо7 године у тиражу од 1ооо примерака, и „Љубавна кажа Микоње Стакина“ (штиво писано између рамана и новеле) издата 2007 године у тиражу од 1ооо примерака, „Анђелија“ издата у тиражу од 1000 примерака. Написао и снимио десетерачке песме: „Васкрснуће ђенерала Драже“, “Јунаштво Рада Корде“,“Поп Саво Божић“, “Крваве горе Вучјака“, “Комунистички злочини у колашинским луговима“ и „Златокоса вила“.

Приредио (ауторизовао) ЦД „Са гуслама кроз векове“. Све што се налази на ЦД-у преведено је у малој књижици на српску ћирилицу, руски и енглески језик, и све је упаковано у луксузни тврди повез у виду књиге, као сувенир. Ради се о историјату гусала, од првог писаног помињања, шта су значиле за српски народ, за српски двор, за СПЦ.
Председник Савеза српских гуслара који окупља, Савез гуслара Србије, Савез гуслара Републике Српске, Савез гуслара Душаново царство из Црне Горе и гусларска друштва из дијаспоре.

Снимио девет аудио и ЦД издања. Организатор, наратор и водитељ многобројних емисија и манифестација културног садржаја.
Аутор више емисија о култури и нематеријалној српској баштини.

Календар дешавања

Савез српских гуслара

Савез гуслара Душаново царство

Савез гуслара Републике Српске

Удружење гуслара Војводине

Савез гуслара Србије

Лист Гусле

Манифестације

Епска читанка - гусларске песме

О гуслама

Е-мејл листа

Епска читанка