“Прва особина примитивног човека је да се боји свега што не разуме, а на првом месту се боји памети.”

Јован Дучић

Светосавске свечаности

СВЕТОСАВЉЕ – РЕМЕК ДЈЕЛО ПРАВОСЛАВЉА

У овом изврнутом времену за кога један уман човјек рече да је доба плаћеног лагања, на „Светосавској академији“ која се сваке године уприличи у Крагујевцу   о Савину дану, уз гањиве звуке гусларских струна, прича се истина о славној прошлости српског рода – на понос града Крагујевца, Шумадије и цјелокупног српства.

Наравно искључиви „ кривац“ за ту дивну светковину јесте гусларско друштво „ Карађорђе“  из Крагујевца...

Божидар М. Глоговац

Светосавска Академија у Крагујевцу

Културна манифестација која осликава духовну вертикалу постојања нашег етноса, јесте Светосавска академија. Под том манифестацијом стали су вјекови постојаности духовности и етичности српског народа. Подсјећање на светог Саву Немањића, годишње Светосавске академије младим нараштајима дају препознатљив идентитет, духовно - културни код од којег се не треба одвојити. Живимо у времену „кризе идентитета“, када моћне свјетске технологије путем софистицираних техника покушавају да наметну „нови“ идентитет и народима који имају генетски код своје духовности, традиције и културе. Зато су Светосавске академије, светионик и  путоказ, сигурна стаза на путу човекољубља.

Др Слободан Бобан Томић

Светосавска академија гусала

Светосавска Академија Гусала афирмише гусле, гусларе, епске песме, народно стваралаштво, младе полазнике школе гусала. У духу Светосавља и наставка српске традиције, вредновање гусала, ДГ „Карађорђе“ овом манифестацијом даје свој велики допринос развоју гусларства како у свом граду тако и у оквиру Савеза гуслара Србије.

Ова манифестација је својеврсни допринос баштињења српских вредности и захвалност свим гусларима, члановима друштва, академицима, историчарима, професорима и другим људима добре воље који гаје љубав према српској традицији и нематеријалној баштини. Престижним наградама и звањима ДГ „Карађорђе се труди да награди допринос оних који су дали највише гуслама и епској поезији и самом развоју друштва.

Програм Светосавске Академије Гусала, обједињује све исконске чуваре српске културне баштине.

Светосавски концерт етно одсека музичке школе "Стеван Мокрањац из Краљева у сарадњи са ДГ "Жича" Краљево


Календар дешавања

Савез српских гуслара

Савез гуслара Душаново царство

Савез гуслара Републике Српске

Удружење гуслара Војводине

Савез гуслара Србије

Лист Гусле

Манифестације

Епска читанка - гусларске песме

О гуслама

Е-мејл листа

Епска читанка